https://border.upnjatim.ac.id/index.php/border/issue/feed Border 2024-05-14T13:22:37+00:00 Rizka Tiara Maharani rizka.tiara.ar@upnjatim.ac.id Open Journal Systems <p><strong>Border : Jurnal Arsitektur</strong> is a journal published by the Department of Architecture of Faculty of Architecture and Design, UPN "Veteran" Jawa Timur that accommodates the results of research and products of scientific thought in the field of architecture and the built environment. <strong>Border : Jurnal Arsitektur</strong> accepts articles both in Indonesian and English language. This journal will publish 2 (two) times a year, <em><strong>June and November</strong></em>, and reviewed by independent reviewers with expertise in the field of architecture and the built environment.</p> <p>Authors are invited to send articles resulting from the research results, conceptual ideas, review of research processes, original critical ideas, and studies related to architectural phenomena and the built environment.</p> <p><strong>Topics</strong></p> <p>This journal is focusing on publishing articles with topics from the field of architecture, theory and architectural criticism, urban design and planning, urban and residential areas, environmental architecture, building structures, and other areas of the built environment.</p> https://border.upnjatim.ac.id/index.php/border/article/view/721 EXPLORATION OF HIGH-RISE RESIDENTIAL TOWER CONCEPT BASED ON ARCHITECTURAL SCIENCE: SKYVILLE AT DAWSON, SINGAPORE 2024-01-19T09:43:26+00:00 Gunawan Tanuwidjaja gunte@petra.ac.id Michael Devin MichaelDevin@gmail.com Mayclein Valerian MaycleinValerian@gmail.com Nathanael Nyoto NathanaelNyoto@gmail.com Andi Yeshua Angga AndiYeshuaAngga@gmail.com <p><em>An environmentally friendly multi-storey residential design approach has been revealed by various studies since 2009. However, many multi-floor residential designs need to strike a balance between economic needs and the sustainability of the building. Skyville @ Dawson was designed by WOHA consultant with the principles of sustainability (sustainable design based on architectural science), community and diversity in mind. Therefore, Skyville @ Dawson has a flexible apartment design with columns positioned on the building perimeters, and has three horizontal sky gardens that facilitate cross ventilation. The Skyville @ Dawson facade was designed with unique windows (monsoon windows), which facilitate cross ventilation but reduce the impact of wind on the workbench. It can be concluded that ventilation can reduce occupants' dependence on air conditioning and ultimately become energy efficient. WOHA offers an architectural science approach in Skyville @ Dawson to a sustainable design concept with a balanced consideration of social aspects.</em></p> 2023-11-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2023 Border https://border.upnjatim.ac.id/index.php/border/article/view/718 SYNTAX OF SPATIAL PATTERN OF INFORMAL SETTLEMENT AREA OF SENTRA TAHU CIBUNTU, BANDUNG 2024-01-19T09:35:31+00:00 Dwi Dwi Kustianingrum dwie@itenas.ac.id Ratu Sonya Mentari Haerdy RatuSonyaMentariHaerdy@gmail.com <p>Sentra Tahu Cibuntu, a tofu supplier industry in Bandung Raya, is categorized as an informal settlement because it formed spontaneously due to national road infrastructure development in Bandung City. The designation of an ordinary settlement as a center positively impacts the city's economic growth. On the other hand, the high demand for housing for tofu makers became a new problem that resulted in an increasingly unplanned settlement growth pattern. Spatial patterns in informal settlements need to be identified as a benchmark for estimating the direction of settlement development in the future. Both designers and policymakers can determine the design strategy of the area to improve the quality of informal settlements. This research uses the space syntax approach to analyze integration on the Sentra Tahu Cibuntu axial map. Primary data was obtained through field observations combined with mapping from satellite imagery. The mapping data is processed using DepthMapX software to produce an axial map that shows the integration value, which describes the real setting. The results of the syntactic analysis are combined with the results of field observations to obtain an overview of building functions, activities, and environmental characteristics. The lower integration value is interpreted as low accessibility to residential areas, so residents have high vulnerability to security and safety, limited infrastructure, limited social activities, and low quality of occupant health. Designers can use the results of these findings as a consideration in designing inclusive and sustainable residential areas through innovative designs.</p> 2023-11-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2023 Border https://border.upnjatim.ac.id/index.php/border/article/view/102-117 APPLICATION OF SECURITY & COMFORT CONCEPTS IN THE TRADITIONAL SILIMO SETTLEMENT IN THE BALIEM VALLEY 2024-01-19T09:47:00+00:00 M. Amir Salipu asalipu@gmail.com Imam Santoso2 Santoso ImamSantoso@gmail.com <p>The tribal war culture is very closely related to the location selection and building mass layout of the Hubula Tribe Silimo settlement. In addition, the shape of the Pilamo and Ebe-ai buildings in the Silimo settlement reflects the concept of safety and comfort. The problem of this research is how the arrangement of building masses with the concept of building mass layout in the Silimo settlement can embody a symbol of security. What are the functions and meanings of building forms, spatial planning and social relations as a symbol of comfort in the Silimo settlement. The method used to answer research problems is a qualitative research method with a phenomenological approach. The results achieved by this study are how a security-based theoretical study can explain the selection of location, building layout and building form in the Silimo Hubula settlement in the Baliem Valley based on the concept of defensible space which includes: territoriality, natural surveillance, image and milieu, and Environment. Comfort in the form of relief, ease, transcendence related to the following aspects: Selection of location, material and shape of the building; Space organization with extended family concept; and space privacy.</p> 2023-11-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2023 Border https://border.upnjatim.ac.id/index.php/border/article/view/719 LIGHTING STUDY IN CLASSROOM AT MTS AL MUTTAQIN PLEMAHAN KEDIRI 2024-01-19T09:40:57+00:00 M Risa Diki Pratama arsitekmrdptama@gmail.com Muhammad Sega Sufia Purnama MuhammadSegaSufiaPurnama@gmsil.com Dian Nugraha DianNugraha@gmail.com <p><em>Lighting is very important in the classroom. The layout or orientation, window openings and area of the building must be considered so that sunlight entering the classroom can meet the standart. The purpose of this study was to find out how much light intensity is in the classroom and whether it is in accordance with SNI standards, so that it is comfortable for learning. This research method uses qualitative methods by observing interviews and quantitative methods by using simulations. The results showed that first grade class has an average of 1000 lux for 08.00 AM however, towards 12.00 PM the intensity of incoming light decreases to an average of 100 lux. Second grade has an average of 500 lux for 08.00 AM but towards 12.00 PM the intensity of incoming light decreases until it has an average of 100 lux. Grade three has an average of 300 lux at 14.00 PM and towards 16.00 PM the light intensity only decreases slightly so that it has the same average. The results of the interviews showed a lack of lighting during learning activities. The conclusion is that the average intensity value in the class measured is sufficient, but the distribution is uneven, so artificial lighting is needed.</em></p> 2023-11-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2023 Border https://border.upnjatim.ac.id/index.php/border/article/view/754 ANALYSIS OF SHARED SPACES AND CORRIDOR SPACES EFFECTIVENESS RUSUNAWA GANDA MAGHFIRAH BANJARMASIN CITY 2024-05-13T12:22:10+00:00 ADITHEA SYAPUTRA PERDANA adithea_sp@umbjm.ac.id Puttri Wandha Avrillyandhita puttriwandha09@gmail.com Nuril Ikhsaniyah nurilikhsaniyah@gmail.com <p><em><span style="font-weight: 400;">Rusunawa or rental flats have become a solution to the problem of increasing housing needs each year accompanied by land prices that continue to soar. As time goes by, the solution is not meant to be always successful. Social problems arise when residents need help interacting in the yard, street or small alley like they used to live in horizontal housing. Residents of flats lose their interaction spaces because the communal spaces that have been planned haven’t yet functioned optimally. This research uses a qualitative descriptive analysis method, namely translating observational data and interview data into a description that can be better understood. The condition found was that residents used the corridor for access to each unit as a shared space, causing a narrowing of access to the corridor. Residents utilize planned and unplanned shared spaces for social interaction between residents. The use of space has produced shared spatial patterns, namely patterns with high intensity and patterns with low intensity.</span></em></p> 2023-11-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2023 Border